Var med och sänkte momsen i våras – nu gör regeringen helt om

KD applåderade när MP+S-regeringen för fem år sedan sänkte momsen på reparationer från 25 till 12 procent. Och när riksdagen i våras beslutade om att sänka momsen ytterligare ett steg – då stod samtliga partier bakom. Nu har regeringen vänt och vill höja momsen.

Momsen på reparationer av bland annat cyklar, kläder och skor ska höjas från 6 till 12 procent. Det har M, KD, L och SD kommit överens om, enligt en promemoria från finansdepartementet.

Förslaget kan tyckas förvånande, eftersom riksdagens samtliga partier så sent som i maj i år ställde sig bakom att momsen skulle sänkas från 12 till 6 procent, en höjning som trädde i kraft den 1 juli.{{quote:10374:R}}

Första steget i sänkningen var med i MP+S-regeringen budget för år 2017. Då sänktes momsen från 25 till 12 procent – något som Kristdemokraterna var mycket nöjda med. I sin budgetmotion skrev KD att partiet välkomnade "att regeringen hörsammat vårt förslag i förra årets budgetmotion om sänkt moms för tjänster som cykelreparationer, skomakeri och skrädderiverksamhet".

Login