Om Vattenfalls kreativa hållning till miljömål

ANALYS. Det ter sig något märkligt när det stora statliga energibolagets miljömål inte har en självklar förankring i – miljön.

Kanske är det naivt att kalla Vattenfalls bolagsledning för naiv. Men när ledningen för det enorma statliga energibolaget inte förstår vikten av att bolagets hållbarhetsmål ska vara kopplade – på riktigt – till att förbättra miljötillståndet i världen så är naivt ett av de mer välvilliga orden som dyker upp.

När Riksrevisionen förra veckan släppte sin rapport om Vattenfalls hållbarhetsarbete verkade riksrevisor Claes Norgren närMmast förundrad inför bolagets ganska sliriga hållning till sina miljömål. Det som har fått mest uppmärksamhet är det faktum att Vattenfalls mål att minska koldioxidutsläppen till 65 miljoner ton år 2020 inte är kopplat till att minska de globala utsläppen. Bolagets mål är i stället någon form av introvert tolkning av klimatproblemen, utifrån riksdagens ägardirektiv, som enbart syftar till att bolaget Vattenfall ska ha minskade utsläpp. Därför är det möjligt att nå det uppsatta målet om minskade utsläpp genom försäljning av verksamhet (=kolkraft), trots att det vare sig gör till eller från för världen och klimathotet.

Det här var ingenting som vd:n Magnus Hall på något vis försökte försköna vid bolagets årsstämma på måndag morgon. På en fråga från riksdagsledamot Jens Holm (V) bekräftar Magnus Hall att utsläppsmålet mycket riktigt är ett finansiellt exponeringsmål.

Login