Vetovapnet kan ha desarmerats inför klimatsamtal på toppmötet

Tanken på att helt skrota EU-lagstiftningen som lägger över en del av ansvaret för utsläppsminskningen på medlemsländerna ser ut att stoppas av toppmötet. Men de som hoppas på ytterligare detaljstyrning från regeringscheferna ser ut att gå bet.

Striden om vilken institution som ska få bestämma vad inom klimatpolitiken tas än en gång upp på EU-toppmötet.

Men trots upprepade försök att föra in mer detaljerade skrivningar på dagordningen, ser ett flertal östeuropeiska länder under ledning av Polen nu ut att stå utan starka vetokort i förhandlingen som ska avgöras under tisdagen.

– Till skillnad från tidigare möten med klimatet på agendan så är det motsatta roller. Där det tidigare har varit den ena sidan som vill få på plats något, såsom ett höjt klimatmål, så är det nu den andra som vill ha dit skrivningar. Men de har inte riktigt något bra kort att spela med, säger en förhandlare för gruppen av länder som velat se skärpta klimatmål.

Den kohandel som annars brukar uppstå vid toppmötet ser därmed vid en första anblick ut att utebli. Men länderna som efterfrågar mer detaljerade beslut har inte gett upp.
– Vi anser att det är något som behövs, och kommer att efterfråga det också vid mötet, säger en talesperson för de aktuella länderna.

Men skulle några länder kämpa för länge med att vilja ha mer detaljerade diskussion, så hotar ordföranden Charles Michel istället med att inte ha med några slutsatser alls.

Login