Ytterligare klimatbesked på g från EU

Helgen efter att FN:s klimatförhandlingar dragit igång kan EU lägga fram ytterligare ett besked om vägen framåt som unionen ska gå för att nå sina mål. Men det kräver i så fall att en helhetslösning nås för flera tunga delar i klimatlagen som ska sätta ramarna för hur utsläppen ska minska utanför utsläppshandeln.

I torsdags kunde EU-lagstiftarna sätta ner foten kring hur utsläppen från nya lätta fordon ska minska framöver. Det är det första beskedet från unionen när det kommer till att uppdatera regelverk som ska se till att unionen når sitt höjda klimatmål.

– Att nå en första överenskommelse på ett förslag från paketet "Fit for 55" är en stark signal om att EU är fast beslutet att göra framsteg mot klimatneutralitet och den gröna omställningen, kommenterade EU-ordförandelandet Tjeckiens miljöminister Anna Hubáčková. 

{{quote:10359:R}}I praktiken innebär regelverket att ambitionerna först och främst höjs för hur stora utsläppsminskningar som ska ha uppnåtts i den nya flottan 2030. Från tidigare krav på 37,5 procents reduktion i nya bilar, höjs kraven nu till 55 procent. För lätta lastbilar höjs samtidigt målen från 31 till 50 procents reduktion.  

Login