Då klubbas lagen om mobiltillgång på Sis-hem

Lagförslagen om begränsad mobil- och internetanvändning på Sis-hem har lämnats till riksdagen. ”Det är häpnadsväckande att den här skyddslagstiftningen inte funnits på plats tidigare”, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till Altinget.

Riksdagen har fått propositionen som ska kunna begränsa tillgången till mobiltelefoner och internet för ungdomar som vårdas enligt lagen om vård av unga inom Statens institutionsstyrelse, Sis.{{toplink}}

I praktiken innebär det att det ska bli betydligt svårare att beställa narkotika, ha kontakt med gängkriminella eller att planera rymningar, genom generella begränsningar när det gäller att ha tillgång till elektroniska kommunikationsmedel som mobiltelefon eller e-post. Begränsningarna ska vara kopplade till Sis-hemmets säkerhetsklassning. 

– Vi tar bort möjligheten för de kriminella nätverken att kontrollera de här ungdomarna, och att göra det inne på Sis-hemmen. Det är att leva upp till barnkonventionen genom att vi tryggar deras säkerhet, säger socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) till Altinget.

Login