De vet varför vård- och omsorgschefer säger upp sig

Två studenter har sökt svaret på varför det är så hög omsättning på chefer inom vård och omsorg. Det visar sig att det är ungefär samma orsaker som bidrar till att cheferna säger upp sig. Ett exempel på det är att en chef fick i uppdrag att beställa råttfällor.

Det började med en praktik på en kommun för Andreas Nilsson. Där lade han märke till den höga omsättningen bland kommunens chefer inom just vård och omsorg. Idén tog hans sedan med in på masterprogrammet inom HR på Linköpings universitet och Hampus Jendle och Andreas Nilsson skrev sedan sin uppsats om det.

Författarna har intervjuat 17 enhetschefer som har valt att lämna sina chefsposter inom vård och omsorg, exempelvis äldreomsorg, LSS eller socialtjänst. Resultatet visar att det finns gemensamma nämnare som leder till att chefen till slut säger upp sig.

– Av alla de chefer som vi intervjuat så är det ingen som nämner en specifik händelse som fick dem att säga upp sig, utan alla nämnde flera bidragande orsaker till att de säger upp sig, säger Andreas Nilsson till Altinget.

Login