Saknad statistik i äldreomsorgen försvårar kommissionens arbete – ”Skamligt”

Coronakommissionen presenterar nya upptäckter om smittan på äldreboenden under pandemin. Samtidigt försvåras arbetet av att det saknas statistik på flera områden inom äldreomsorgen. ”Vi tycker att det är skamligt att ett land som Sverige har så dålig statistik”, säger Kommunals utredare som också drabbas av detta.

Coronakommissionen har nu lämnat över sitt andra betänkande och där är det stort fokus på sjukvården. Men utöver förra betänkandet som handlade till stor del om äldreomsorgen, har det nu framkommit två nya underlag om hur pandemin påverkat äldreomsorgen.

En av dem är en rapport som visar att smittan tog sig in på boendena via personalen. Samt att dödsrisken är högre vid boenden med anställda som har ett stort socialt nätverk och därmed många sociala interaktioner.

Den andra rapporten visar att risken var högre att dö i covid-19 på boenden med högre personalomsättning samt på större boenden. Huruvida boendet bedrevs i privat eller offentlig regi tycks inte ha påverkat risken att smittas eller dö.

Login