SKR-chef om Ivo: ”Tilliten blir naggad i kanten”

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har på senare tid kritiserats för sin insamling av tiotusentals journaler. Nu kritiserar Åsa Furén-Thulin, chef över socialtjänstsektionen på SKR, Ivo på fler punkter. Socialchefers kritik om att myndigheten inte lyssnar på dem, gör att hennes tillit till Ivo ”naggas i kanten”.

Under sommaren och hösten har Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) samlat in över 60 000 journaler från kommuner runt om i landet. Sveriges kommuner och regioner (SKR) har gått ut och kritiserat Ivo, både för den betydande arbetsbörda journalskickandet har medfört på en redan pandemitrött personal, men de har också lyft att insamlandet av personuppgifter skulle kunna strida mot lagen.

När Altinget pratar med Åsa Furén-Thulin, chef för socialtjänstsektionen på SKR, berättar hon mer om kritiken.

– Det vi är kritiska mot är att man går ut och tar in journaler och inte följer den proportionalitetsprincip som faktiskt bör råda. I stället för att gå ut till 98 av de 1 700 äldreboendena som fått kritik vad gäller journalskrivning så trålar man in information från hela landet, säger Åsa Furén-Thulin till Altinget.

Login