Batra vill rycka skolinitiativet från Björklund

ANALYS. Liberalerna utmanas av Moderaterna om att vara Alliansens skolparti. Anna Kinbergs Batras skolinitiativ innebär en mindre enad allians inom utbildningspolitiken. 

Förra veckan var det pressträff i riksdagen med Liberalerna om reformer för gymnasiet: Examensprov och hårdare krav för att komma in på gymnasiet. Efter några minuter och efter några snabba oneliners av partiledaren Jan Björklund var pressträffen avklarad.

Utanför pressrummet stod några av de moderata ledamöterna i utbildningsutskottet, bland andra partiets skolpolitiska talesperson Camilla Waltersson Grönvall. Jag frågade henne vad hon ansåg om Liberalernas förslag. Efter en stunds förvirring förstår jag att hon inte vet att Liberalernas har haft en pressträff, än mindre vad den handlat om. Det är målande för Alliansens politik. Partierna är inte längre samkörda. Egen profilering väger betydligt tyngre än gemensam allianspolitik och nu tampas två partier om att bli ”Det borgerliga skolpartiet”, en titel som under lång tid burits av Liberalerna.

När svenskarna för ett år sedan blev tillfrågade om vilket parti de har störst förtroende för i skolfrågor fick Liberalerna (dåvarande Folkpartiet) 16 procent medan Moderaterna fick 14 procent. Liberalerna fick alltså större stöd trots att det är ett betydligt mindre parti. Som jämförelse kan nämnas att Miljöpartiet fick 6 procent.

Login