Dubbla budskap från riksdagen om myndighetsflytt

FÖRVALTNING. Riksdagen vill att regeringen ser till att statliga myndigheter hamnar i förorterna. Men i ett annat beslut förespråkas att myndigheterna i stället ska ut i landsbygden.

Hyrorna är höga i innerstaden och det finns pengar att spara på att omlokalisera till mindre attraktiva områden. För 2014 uppgick de sammanlagda årshyrorna till 16,5 miljarder kronor. Då räknas inte ambassader och konsulat i utlandet med, inte heller försvarets lokaler. Altinget har tidigare skrivit om myndigheternas höga hyreskostnader.

Riksdagen anser att det finns flera skäl för att tunna ut myndighetsbeståndet i Stockholms innerstad. Därför vill man att regeringen ska se till att statliga myndigheter placeras i förorten och utanför Stockholms innerstads dyraste områden, enligt ett beslut som är berett i finansutskottet.

Men samtidigt är riksdagen i ett annat beslut kritiskt till koncentrationen av myndigheter i Stockholms innerstad av regionalpolitiska skäl. Här är riksdagen inne på att myndigheterna ska flyttas ut i landet och inte till förorterna. Detta ärende kommer från näringsutskottet. Riksdagen tycker att det är viktigt för den regionala tillväxtpolitiken att omlokalisera statliga arbetstillfällen från större städer till landsbygden.

Login