Dyrt för slarvande fondförvaltare

SPARANDE. Ledningen i fondbolag kan få böter på nästan 50 miljoner kronor om de inte informerar Finansinspektionen på rätt sätt eller om de bedrivit fondverksamhet utan tillstånd.

Riksdagen har beslutat om skärpt tillsyn över fondförvaltare. Bakgrunden är att EU har ändrat direktiven för fondbolag och nu har regeringen arbetat fram lagförslagen. 

I Sverige styrs regelverket för fonder till stor del genom EU-regler, bland annat UCITS-direktivet. Direktivet har funnits i snart 30 år och förra våren beslutade EU-parlamentet om den femte generationen av direktivet (UCITS-V).

Ändringarna beror på marknadsutvecklingen och syftar till att öka investerarskyddet och göra reglerna för förvaltningsbolag mer lika de regler som gäller på andra delar av finansmarknadsområdet, bland annat blir det hårdare regler för sanktionsavgifter. Avgifterna kan som tidigare riktas mot juridisk person, själva fondbolagen, men med de nya reglerna kan även fysiska personer tvingas betala avgifter om de bryter mot reglerna. Det gäller för personer som:

Login