Enkät: Färre jobb med höjda avgifter för unga

ARBETSLIV. Regeringens förslag att höja de sociala avgifterna för unga kommer att leda till att jobben blir färre. Det tror en klar majoritet av dem som har svarat i en opinionsmätning beställd av Svenskt Näringsliv. Höjd skatt för höginkomsttagare antas däremot inte få så stor betydelse.

Svenskt Näringsliv har låtit Sifo fråga drygt 1 100 personer hur de tror att några utvalda regeringsförslag och andra frågor kommer att påverka antalet jobb.

Att ta bort rabatten på socialavgifterna för unga kommer att leda till färre jobb, tror 62 procent av de svarande. 2 procent tror att det leder till fler jobb, 19 procent anser att det inte påverkar antalet jobb och 17 procent vet inte. Också bland socialdemokrater och miljöpartister är det fler som tror att det leder till färre jobb än att det inte påverkar antalet arbetstillfällen (42 mot 31 procent bland socialdemokratiska väljare och 45 mot 31 bland Miljöpartiets väljare).

Höjda socialavgifter för dem som är över 65, i form av en löneskatt, väntas inte påverka så mycket. Det är 37 procent som tror att det leder till färre jobb, mot 16 procent som tror att det ger fler jobb och 26 procent som inte tror att det påverkar alls.

Login