EU överväger flyktingmottagning på Balkan

MIGRATION. EU bör upprätta nya mottagningsplatser för flyktingar även i länder utanför unionen – framförallt på Balkan. Dessutom ska EU göra klart att flyktingar måste samarbeta med myndigheterna och att det inte finns någon rätt att välja land.

Det framgår av slutsatserna från det senaste mötet då EU:s migrationsministrar diskuterade hur tidigare beslut för att handskas med flyktingströmmarna verkligen ska genomföras. Det handlar dels om att fördela flyktingar som finns i Italien och Grekland till övriga EU, dels att få de mottagningscentren, hotspots, där flyktingar ska registreras och identifieras att fungera. Men det arbetet går trögt.

Nu vill migrationsministrarna ta ett steg till, avlasta Grekland och Italien och inrätta särskilda mottagningscentren i fler länder utanför EU, som på västra Balkan. På dessa platser ska registrering, och identifikation ske. Men frågan måste utredas ytterligare och det är inte klart när och om dessa mottagningsplatser kan sättas upp.

På mötet enades ministerrådet också om att starta en informationskampanj. Den ska bland annat gå ut på att avskräcka migranter från att ta ge sig ut farliga resor och visa på alternativ till människohandlare.

Login