Finskt val skjuts upp på grund av corona

UTBLICK. Det finska kommunalvalet som skulle gå av stapeln den tredje söndagen i april skjuts upp till juni. Anledningen är den fortsatt höga spridningen av coronaviruset i landet. 

Institutet för hälsa och välfärd i Finland har varnat för att ett kommunval skulle kunna öka spridningen av coronaviruset lavinartat om ett kommunval skulle hållas i april. Därför har nu justitieminister Anna-Maja Henriksson (Svenska Folkpartiet) meddelat att valet skjuts upp till den 13 juni.

– Utöver risken för omfattande smittkedjor skulle valdeltagandet också blivit lågt på grund av rädslan att ge sig i väg till vallokalerna. Detta hade i sin tur undergrävt legitimiteten för valresultatet, säger Henriksson, enligt tidningen Åbo underrättelser.

Alla partier i den finska riksdagen utom Sannfinnländarna stod bakom beslutet. Ändå kom skarp kritik från några av oppositionspartierna. Både Samlingspartiet och Kristdemokraterna menar att regeringen saknat framförhållning och att det är anledningen till att ett framskjutande blir nödvändigt.

Login