Född fel dag – då säger Försäkringskassan nej

SOCIALFÖRÄKRING. Den som är missnöjd med ett beslut från Försäkringskassan ska vara född i andra halvan av månaden, då ökar chansen att få rätt. Det här visar en granskning som Inspektionen för socialförsäkringen har gjort. De som bor i Stockholm och är födda i början av månaden har minst chanser av alla att få ändring på ett beslut från Försäkringskassan.

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, har gått igenom alla omprövningsbeslut från Försäkringskassan från år 2009 och som har avslutats i förvaltningsrätten från och med januari 2010 till och med juni 2013. Granskningen har särskilt inriktats på ärenden som gäller sjukpenning, förtidspension (sjuk- och aktivitetsersättning) och arbetsskadeersättning.

Slutsatsen är att de som är missnöjda med Försäkringskassans beslut har mindre chanser att få kassan att ändra sig om de är födda en dag i första halvan av månaden än om de är födda under andra halvan av månaden.

Begäran om omprövning av ett beslut handläggs i Stockholm för dem som är födda i början av månaden och i Jönköping, Göteborg eller en annan enhet för de andra. Enheten i Stockholm är snålare än alla andra med att ge den sökande rätt i omprövningen. Mest generös är enheten i Göteborg.

Login