Föräldrar ska själva klara ut underhåll

SOCIALFÖRSÄKRING. Avgifter och senare utbetalning ska få separerade föräldrar att själva komma överens om underhåll för barnen, i stället för att låta Försäkringskassan sköta allt. För barnen kan det ge många extra tusenlappar.

En tidigare utredning (SOU 2011:51) gjorde bedömningen att det behövs en instans som hjälper skilda föräldrar att komma överens om underhållsbidrag för barnen. Det är enligt utredningen bättre än att gå via underhållsstöd som Försäkringskassan betalar ut, och sedan kräver in.

Remissvaren på utredningen gav stöd för idén. Och nu har en arbetsgrupp inom Regeringskansliet tagit fram lagförslagen som krävs.

Försäkringskassan ska ge föräldrarna information och stöd så att de kan enas om ett avtal om underhållsbidrag. Men det blir inga personliga möten med en handläggare. Informationen får föräldrarna hämta på Försäkringskassans webbplats, och vill de veta mer får de ringa eller mejla. Det beror på att kassans nationella försäkringscentra ska stå för informationen, och de tar inte emot besök.

Login