Forskare reagerar på mothugg om inflationsmål

RIKSBANKEN. Professor Mervyn King är förvånad över att flera svenska myndigheter och institutioner reagerat negativt på att demokratisera hur målet om prisstabilitet ska uttryckas.

Professor Mervyn King som tillsammans med Marvin Goodfriend har utvärderat den svenska penningpolitiken är förvånad över den svenska kritik som har levererats mot den rapport som släpptes i vintras. Även om den hade mycket positivt att säga om svensk penningpolitik menar forskarna att det finns en hel del att ändra på när det gäller hur Riksbanken och Finansinspektionen fungerar.

Dagens inflationsmål på två procent är bestämt av Riksbanken självt. Det som står i riksbankslagen och som alltså är demokratiskt förankrat är att Riksbankens mål är att upprätthålla ett fast penningvärde.

Forskarna föreslår att det ska vara riksdagen som siffersätter målet och väljer det inflationsmått som ska vara målvariabel. Deras eget förslag är att behålla två procent men att det ska uttryckas som den underliggande inflationen istället för konsumentprisindex.

Login