Godtycke kan avgöra ödet för fruimportens offer

MIGRATION. Kvinnor som tagits till Sverige av en man och misshandlats får ofta stanna här, fast förhållandet har tagit slut. Men lika fall bedöms olika, visar en kartläggning som regeringen har beställt.

Rådman Ingrid Utne har på justitiedepartementets uppdrag gått igenom 241 beslut från Migrationsverket om uppehållstillstånd för en person som kommit till Sverige för att bli fru eller sambo, men där förhållandet tagit slut för att hon blivit misshandlad eller allvarligt kränkt.

Lagen ger henne möjlighet att få fortsatt uppehållstillstånd, om hon kan visa att hon blivit utsatt för våld eller allvarliga kränkningar. Men för den som ständigt övervakas av sin man, och inte känner någon i det nya landet, är det svårt att uppsöka polis, vård eller en kvinnojour. I ett vägledande avgörande har därför Migrationsöverdomstolen sagt att man måste ta hänsyn till svårigheterna för dem som har utsatts för våld i nära relationer att söka hjälp (MIG 2011:25).

Av de 241 besluten gav Migrationsverket kvinnan uppehållstillstånd i 198 fall och sade nej i 43 fall. I åtta av de ärendena beviljade Migrationsverket ändå uppehållstillstånd – inte för att kvinnan eller barnen hade utsatts för våld, utan för att det fanns ”andra starka skäl”.

Login