Högkonjunkturen håller i sig

EKONOMI. En prognos från Ekonomistyrningsverket visar att antalet sysselsatta ökar samtidigt som BNP växer med 3,9 procent i år.

En expansiv finanspolitik bidrar till att Ekonomistyrningsverkets prognos visar en fortsatt hög BNP-tillväxt. Budgetpropositionens reformer höjer utgifterna och sänker skatteintäkterna. Dom höjda utgifterna består av bland annat satsningar på utbildning och höjda statsbidrag till kommunerna. Men utgifterna för migration och integration sjunker och gör att totala utgiftsökningen dämpas. Utgiftstaket klaras dock med god marginal hela perioden, enligt prognosen.

Efter senaste årens ökade skatteintäkter så bromsar ökningen in under detta år. Detta beror bland annat på att skattehöjningarna inte är lika stora i år. Skatteintäkterna kommer sänkas bland annat genom att en del av de viktiga baserna, som exempelvis löner, bostadsinvesteringar och vinster, utvecklas långsammare kommande år.

Den offentliga skulden är låg och kommer fortsätta sjunka kommande år. Offentlig sektors sparande sjunker till 0,5 procent 2019. Överskotten 2018 och 2019 framstår som låga i konjunkturläget.

Login