Invandrare fastnar i etableringsfasen

MIGRATION. På tre år har antalet nya invandrare som är kvar i Arbetsförmedlingens etableringsuppdrag ökat från 5 000 till nära 40 000 personer.

Sedan december 2010 har Arbetsförmedlingen ansvar för att samordna insatser för nyanlända invandrare så att de snabbare kommer in i arbete eller studier.  För arbetsförmedlarna har det blivit en allt tuffare uppgift. De blir inte fler när antalet invandrare blir fler. I slutet av det här året kommer varje förmedlare ha ansvar för 65 invandrares etablering, mot 45 när året började.

I en rapport till regeringen konstaterar Arbetsförmedlingen också att systemet med etableringslotsar inte fungerar så bra, lotsarna har inte tillräckligt arbetsmarknadsfokus. Nu har regeringen föreslagit i budgetpropositionen att systemet med etableringslotsar ska avvecklas stegvis. Arbetsförmedlingen ser hellre att tjänsten tas bort med en gång.

Allt fler av de nya invandrarna har eftergymnasial utbildning på två år eller mer. Andelen har ökat från 18 procent i september 2013 till 24 procent i september i år. Men om de inte kan presentera kompletta betyg från start får de en etableringsplan som saknar koppling till den tidigare utbildningen. De kan inte heller börja på en högskoleutbildning. För det krävs gymnasiebetyg, som de sällan har med sig.

Login