IT-lösning för sjukintyg dröjer

VÅRD. Landstingen i Halland och Norrbotten får extra tid på sig att uppfylla kraven på elektroniskt informationsutbyte om läkarintyg, och därmed få del av de extra miljoner som regeringen lockar med.

Vid sidan av kömiljarder och andra morötter för sjukvården finns också en rejäl påse statliga pengar för en kvalitetssäker och effektiv sjukskrivningsprocess. Här finns 1 miljard kronor för landstingen att dela på i år, och lika mycket nästa år. Kraven de ska uppfylla handlar bland annat om kompetenssatsningar i försäkringsmedicin och tidig samverkan kring sjukfall, men också utökat elektroniskt informationsutbyte.

För att få extra pengar för informationsutbyte ska landstingen under 2014 se till att alla elektroniska läkarintyg går iväg till Försäkringskassans intygstjänst, och att det plingar till hos kassan om ett intyg makuleras.

Den tekniska lösning som landstingens gemensamma bolag Inera bygger upp i samarbete med Försäkringskassan har visat sig krångligare än beräknat, och blir inte klar förrän 2015. Hallands och Norrbottens landsting, som har tänkt integrera sitt journalsystem med den nationella tekniklösningen, klarar därmed inte årets krav för extramiljonerna.

Login