Kommuner varnar att komvux-reform kan bli dyrare

UTBILDNING. Fler nyanlända kan leda till att regeringens reform för komvux kommer att kosta betydligt mer än den halva miljard som kommunerna ersätts för. 

Förslaget om utvidgad komvux ingår i kunskapslyftet och går ut på att alla som vill ska få möjlighet att läsa in högskolebehörighet vid komvux från och med år 2017. 

Flera kommuner och även andra remissinstanser varnar för att många nyanlända i komvux ökar, och att kostnaderna därmed ökar för reformen. Regeringen köper det resonemanget men håller ändå hårt i statens pengar. 

"Trots att kostnaderna för förslagen kan komma att öka till följd av det ökade antalet asylsökande anser regeringen att ersättningen för kommunernas kostnader till följd av den föreslagna rätten till utbildning bör beräknas med utgångspunkt från nuvarande förhållanden. Ökade framtida kostnader inom utbildningsväsendet till följd av det ökade antalet asylsökande kan i dagsläget inte beräknas, varken när det gäller storlek eller varaktighet", skriver regeringen i propositionen. 

Login