Komvux öppnas för många fler

UTBILDNING. Urvalet för vilka som ska få tillgång till komvux breddas och Skolverket ska utreda en betygsdatabas. Det är några av förslagen i en lagrådsremiss som på tisdagen föredrogs i Lagrådet.

Juristerna i Lagrådet fick på tisdagen förslaget om utvidgad komvux föredraget av tjänstemän på utbildningsdepartementet. Förslaget ingår i kunskapslyftet och går ut på att alla som vill ska få möjlighet att läsa in högskolebehörighet vid komvux från och med år 2017. 

En del remissinstanser höjde dock ett varningens finger om att de nya reglerna kan påverka genomströmningen. Bland annat Arbetsförmedlingen menar att om elever erbjuds möjlighet att komplettera utbildningen direkt efter gymnasieexamen finns risk att vissa elever inte tar sina pågående studier på allvar. Andra varnar för att elever kan komma att taktikläsa. Ett sätt att komma runt detta skulle vara att införa en åldersgräns för att läsa på komvux, eller en karenstid mellan gymnasiet och komvux. Men regeringen anser att behovet av utbildning för att öka jobbchanser för unga överväger sådana risker. 

Det tidigare kravet på att personen som börjar på komvux för att läsa in högskolebehörighet ska ha en examen från ett yrkesprogram i gymnasieskolan slopas. 

Login