Lönekraven ska skärpas vid utstationering

ARBETSLIV. Anställda i andra EU-länder som stationeras här ska ha svenska löner och villkor, vill regeringen. Den parlamentariska kommitté som ser över lagen om utstationering får nu nya direktiv, och ny ordförande.

Kommittén ska enligt de nya direktiven ta fram lagförslag för att stärka kollektivavtalens ställning vid utstationeringar. ”Svenska löner och villkor ska gälla för alla som arbetar i Sverige”, skriver regeringen i direktiven.

Även om de fackliga organisationerna inte kan kräva svenska kollektivavtal för dem som är stationerade här av en arbetsgivare i ett annat EU-land, tycker regeringen att facken skulle kunna kräva bekräftelseavtal – avtal där arbetsgivaren förbinder sig att ge minst lika bra villkor som i ett svenskt kollektivavtal.

Utstationeringskommittén tillsattes av Alliansregeringen 2012, och leddes vid starten av Elisabeth Svantesson (M). När hon 2013 blev arbetsmarknadsminister tog riksdagsledamot Tomas Tobé (M) över ordförandeskapet. Nu har regeringen utsett riksdagsledamot Marie Granlund (S) till ordförande i kommittén.

Login