Miljöprofil inget skäl att klimatkompensera

SKATTER. Hög svansföring i miljöfrågor innebär inte att företag kan dra av kostnader för klimatkompensation. Det slår Högsta förvaltningsdomstolen fast.

Målet gällde ett företag som säljer ekologiska jordbruksprodukter. För att kompensera för den klimatpåverkan som transporterna av produkterna orsakar anlitar företaget konsulter som beräknar hur stor denna klimatpåverkan är. Företaget köper sedan utsläppskrediter, och pengarna går till att plantera träd i Uganda.

En oenig skatterättsnämnd gav i våras företaget rätt att dra av kostnaderna för både konsulter och köp av utsläppskrediter. För att ett företag med uttalad miljöprofil ska framstå som trovärdigt måste det göra något för att neutralisera sin klimatpåverkan, tyckte nämnden.

Men Högsta förvaltningsdomstolen ser inget direkt samband mellan företagets image och pengar till trädplantering i ett land långt borta, där företaget varken har kunder eller produktion. Kostnaderna för konsulterna som räknar får företaget göra avdrag för, men inte utsläppskrediterna.

Login