Moderaterna backar i ny mätning

KORTNYTT. I tidigare mätningar ökade stödet för Moderaterna kraftigt, men nu har det vänt. Partiet har inte kommit upp i opinionssiffrorna som de hade i januari innan de bjöd in Sverigedemokraterna, trots byte av partiledare.

Enligt en ny undersökning från SVT/Novus backar Moderaterna med 0,7 procentenheter till 19,9 procent. Det behövs ett par procentenheter till innan de är tillbaka på nivån av väljarstöd som de hade innan Anna Kinberg Batra öppnade för att regera med stöd av Sverigedemokraterna. Den tydliga uppgången för Moderaterna har klingat av.

– Under året har Moderaterna tappat kvinnliga väljare till Centerpartiet och manliga väljare till Sverigedemokraterna. Nu ser det ut som att det är svårare att locka tillbaka de kvinnliga väljarna från Centerpartiet än vad det har varit att plocka tillbaka manliga väljare från Sverigedemokraterna, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT Nyheter.

Opinionsmätningen från Novus visar inga större förändringar i väljarstödet för riksdagspartierna, förutom Miljöpartiet. Partiet visar en statistiskt säkerställd uppgång från 4 till 5 procent i opinionssiffrorna. Detta är deras högsta siffra sedan november förra året. 

Login