Nykvist ska staka ut den nya konstnärspolitiken

KULTUR. Regeringen har tröttnat på duttandet inom konstnärspolitiken och vill ta ett brett grepp för att förnya villkoren för landets konstnärer. Tidigare jordbruks- och konsumentminister Ann-Christin Nykvist ska kartlägga de statliga ersättningssystemen till konstnärer och föreslå en ny modell.

”I ljuset av att det snart är tjugo år sedan det togs ett helhetsgrepp om den statliga konstnärspolitiken för konstnärsgruppen som helhet, finns det skäl att låta en utredare se över strukturerna för ersättningar och stöd till konstnärer och identifiera behov av förändringar”, skriver regeringen i uppdraget.

Utredaren, tidigare jordbruks- och konsumentministern Ann-Christin Nykvist, är rutinerad inom svensk politik och förvaltning. Förutom statsråd i Göran Perssons regering har hon varit generaldirektör på Konkurrensverket och Statens tjänstepensionsverk. I dag är hon styrelseordförande i Musikalliansen, Riksförbundet Sveriges Konstföreningar samt Kulturmiljöfrämjandet.

I direktiven resonerar regeringen om hur villkoren för konstnärer har förändrats på senare tid. Konstnärer är generellt mer högutbildade men har lägre inkomster än befolkningen i stort. Många har svårt att leva på inkomster från sitt konstnärliga arbete. Utvecklingen på arbetsmarknaden är att tillsvidareanställningar ersatts av tidsbegränsade anställningar. Egenföretagandet är utbrett och ofta kombinerar konstnärer tidsbegränsade anställningar med verksamhet i egen firma.

Login