Ökad chans till utbildning för arbetslösa

ARBETSLÖSHET. Regeringen har beslutat att långtidsarbetslösa och unga i större utsträckning ska kunna erbjudas utbildningsinsatser från Arbetsförmedlingen som regeringen hoppas ska leda till jobb.

På onsdagen fattade regeringen flera beslut som ska underlätta utbildning för arbetssökande. Det ska bli möjligt med studiemotiverande kurser på folkhögskola för personer som fyllt 25 redan före inträdet i jobb- och utvecklingsgarantin. Samtidigt förlängs maxtiden för studiemotiverande kurs från som längst fem månader till sex månader för personer med funktionsnedsättning som medför nedsatt arbetsförmåga.

I avvaktan på att studiestartsstödet införs har regeringen även beslutat att deltagare i jobb- och utvecklingsgarantin får möjlighet att, under vissa förutsättningar, studera på heltid inom kommunal vuxenutbildning på grundläggande eller gymnasial nivå eller motsvarande utbildning inom folkhögskolan med bibehållet aktivitetsstöd.

För personer som har ett utbildningskontrakt får tiden i arbetspraktik förlängas med ytterligare tre månader. Det införs också en möjlighet att läsa kommunal vuxenutbildning i svenska för invandrare under som längst 6 månader inom jobbgarantin för ungdomar.

Login