Ökat överskott i budgeten

STATSFINANSER. I februari visar budgeten ett överskott på drygt 45 miljarder kronor. Det är lite mer än 8 miljarder kronor bättre än i februari 2015, enligt Ekonomistyrningsverket.

De totala inkomsterna i februari blev 117 miljarder kronor. Det är nästan 12 miljarder kronor högre än samma månad förra året. Hittills i år är inkomsterna 207 miljarder kronor. Det är 35 miljarder kronor högre än för samma period 2015. Det högre utfallet beror främst på högre inkomster från moms och företag.

De totala utgifterna i statens budget uppgick i februari till 71 miljarder kronor. Det är drygt 3 miljarder kronor högre än i februari 2015. De högre utgifterna beror delvis på flera hälso- och sjukvårdssatsningar. Staten har i februari betalat ut bidrag till kommuner och landsting, till exempel Professionsmiljarden och Samordnings- och tillgänglighetsmiljarden. Bidragen ska bland annat användas till bättre kompetensförsörjning i vården och en mer patientcentrerad vård.

De totala utgifterna för perioden januari–februari uppgår till 145 miljarder kronor. Det är 2 miljarder kronor lägre än för samma period 2015. En del av skillnaden förklaras av den förskottsbetalning av EU-avgiften på 6,7 miljarder kronor som betalades ut i december 2015.

Login