Regeringen vidtar åtgärder för krisande finansbolag

SKATTER. Regeringen inför nya regler för att undvika höga samhällskostnader när företag med stor finansiell verksamhet får problem.

Resolution är ett särskilt förfarande under statlig kontroll för rekonstruktion eller avveckling av finansiell verksamhet. Det är ett alternativ till konkurs när en sådan skulle medföra stora samhällsekonomiska kostnader.

Under en resolution ska företaget rekonstrueras eller avvecklas. Ett annat syfte med reglerna är att överdrivet finansiellt risktagande inte ska bäras av staten. Med reglerna vill man också skydda pengar eller värdepapper som tillhör insättare, investerare och kunder.

Tanken är att reglerna om resolution ska leda till ett skötsamt finansiellt beteende så att företag inte får problem. Men om det ändå skulle bli fallet har Skatteverket uppmärksammat att vissa skatteregler leder till att situationen för ägarna till ett företag i resolution kan förvärra situationen mer än vad som var tanken. Detta vill regeringen undvika och föreslår en rad förändringar på skatteområdet, bland annat reglerna för underskott och beloppsspärr.                             

Login