Skattexperter underkänner förslag för småföretag

SKATT. De så kallade 3:12-reglerna görs om så att staten får in närmare 5 miljarder kronor mer om året. Men kritiken från utredningens egna experter är hård.

Reglerna är till för neutralisera skatten mellan arbete och kapital. Anledningen är att det inte ska bli mer förmånligt att göra samma jobb via ett fåmansföretag än via vanligt lönearbete.

Den förra regeringen tillsatte en utredning för att se över 3:12-reglerna. Men den nya regeringen gav utredningen ett tilläggsuppdrag då den ansåg att reglerna inte fungerade. Många höginkomsttagare bildar bolag och göra samma arbete i firman som de tidigare gjort som vanligt lönearbete, resonerade regeringen. Det är också ett resonemang som utredningen bygger vidare på.

”Incitamenten för höginkomsttagare att bilda bolag för att undvika den progressiva beskattningen av tjänsteinkomster har ökat allteftersom schablonbeloppet har höjts. Den nuvarande nivån är så pass hög att den riskerar att undergräva neutraliteten och likformigheten i beskattningsreglerna.”

Login