Slopat avdrag skakar Musiksverige

SKATTER. Kostnaderna för operainstitutioner, konserthus, symfoniorkestrar och länsmusik rakar i höjden nästa år om Skatteverket får sin vilja igenom. Från branschen varnas för en ”förödande verkan på stora delar av landets kulturliv”.

Skatteverket vill ta bort det särskilda avdrag som musikarbetsgivare har på de sociala avgifterna för anställda. Avdraget, som är på 30 procent, infördes på 1980-talet som kompensation för att en del av de anställdas löner går till instrument och noter och annat.

Efter revision av två operahus har Skatteverket kommit fram till att de anställda inte har avdrag i sina deklarationer som motsvarar den rabatt som arbetsgivaren får på de sociala avgifterna. Verket föreslår därför att rabatten från och med 2015 ska gälla bara lön till dem som är engagerade för högst en månad.

”Skatteverket vill uppnå att sådant avdrag matchas bättre mot de musiker och sångartister som har egna utgifter för t ex musikinstrument, noter, ljud- och ljusanläggningar, turnébuss, tjänsteresor och replokal, och som fortfarande kan antas uppgå till ca 30 procent i genomsnitt”, skriver verket i sitt förslag.

Login