Statlig träta om Arkdes och Moderna museet

KULTUR. Två utredningar om den statliga arkitektur- och designpolitiken har olika syn på Arkdes och Moderna museets roller i samhället. Det senaste förslaget är att Arkdes ombildas. 

På onsdagen presenterade regeringen utredningen Gestaltad livsmiljö – En ny politik för arkitektur, konst och design. Ett av huvudförslagen i utredningen är att göra om Arkdes, Arkitektur och designcentrum, till en central myndighet som ska förverkliga den nya politiken inom design, arkitektur och form. 

Utredaren, stadsbyggnadsdirektören Christer Larsson, skriver att utställningsverksamheten i dess nuvarande form inte ska ingå i den nya myndigheten. Myndigheten för Gestaltad Livsmiljö, som den nya myndigheten föreslås heta, ska dock ha möjlighet att göra andra typer av utställningar, men företrädesvis inom "de regionala strukturer som myndigheten samverkar med".

I den nya myndigheten finns det inte plats för en verksamhet som Moderna museet. I dag är Arkdes och Moderna museet två myndigheter, men med samarbete på vissa områden. Myndigheterna delar i dag vissa lokaler och har gemensamma administrativa funktioner. Regeringen har tagit fasta på detta och andra potentiell synergieffekter och har tidigare föreslagit i en promemoria att Arkdes och Moderna museet ska slås samman.

Login