Utländska bilar ska betala trängselskatt

När utländska fordon från och med nästa år ska betala trängselskatt kommer det att kosta lika mycket som det ger i intäkter.

Regeringen föreslår i en lagrådsremiss att fordon som är registrerade i ett annat land ska betala trängselskatt på samma sätt som svenska fordon. Lagändringen ska träda i kraft den 1 januari 2015.

Hittills har det inte ansetts möjligt. Men nu har Transportstyrelsen tecknat avtal med ett privat företag som ska hjälpa till att kräva in skatten från utlandet.

Förarna av de utländska fordonen har ändå goda chanser att komma undan den svenska trängselskatten. Sverige kan få hjälp med indrivning av EU-länderna plus Norge och Island. För de nordiska länderna måste då summan som ska drivas in vara på minst 2 500 svenska kronor, utan att förseningsavgifter och liknande räknas in, för att de sa vara skyldiga att hjälpa till. För att EU-länder utanför Norden ska hjälpa till med svensk indrivning krävs ett belopp på 1 500 euro, om det inte handlar om pyttelite jobb för myndigheten i det andra landet.

Login