Vänsterpartiet kritiskt till personregister om hälsa

FORSKNING. Vänsterpartiet är emot en temporär lag om register inom forskningen. Partiet anser att svåra etiska frågor om stora befolkningsbaserade register inte kan detaljregleras. Men en majoritet i riksdagen röstade för lagen.

I november 2013 kom en lag om register för forskning om vad arv och miljö betyder för människors hälsa. Lagen är bara temporär då frågan ses över inom Regeringskansliet och en ny lag väntas inom ett par år. Nu gäller den  tillfälliga lagen fram till den 31 december 2015. Men i väntan på den nya lagen har riksdagen beslutat att förlänga de nuvarande regleringen till 31 december 2017.

Vänsterpartiet reserverade sig mot beslutet. Partiet är tveksamt till om "svåra etiska frågor om stora befolkningsbaserade register kan detaljregleras i lag eller förordning, samt om det är lämpligt att ge lärosäten möjlighet att föra egna register för befolkningsbaserad forskning." Vänsterpartiet anser också att Datainspektionens invändningar om lagens förenlighet med kraven i dataskyddsdirektivet borde tas på större allvar. 

Syftet med lagen är att ge universitet och högskolor möjlighet att skapa underlag för olika forskningsprojekt om vad arv och miljö betyder för uppkomsten och utvecklingen av olika typer av sjukdomar och för människors hälsa. Lagen gäller bara behandling av personuppgifter som sker med den enskildes uttryckliga samtycke. Lagen reglerar också den enskildes personliga integritet. Enligt lagen får personuppgifter bara behandlas för att:

Login