18 miljarder mer till försvaret oavsett regering

KORTNYTT. Oberoende av vilken regering det blir kan försvaret räkna med 18 miljarder mer under de kommande tre åren. Överenskommelsen mellan S, MP, C och L på försvarsområdet bygger på den M/KD-budget som riksdagen antog i december.

Försvarspunkten i överenskommelsen innebär att anslagsnivån höjs jämfört med 2018, med 3 miljarder kronor i år, med 5 miljarder 2020 och med 10 miljarder 2021. Sammanlagt blir det 18 miljarder kronor mer under perioden.

Moderaterna vill dock ha ett mål om att försvarsbudgeten ska motsvara två procent av BNP år 2028. Det innebär ungefär en fördubbling jämfört med i dag, en linje som försvarsminister Hultqvist inte håller med om. 

Hultqvist vill inte ha något "fyrkantigt procentmål". Han tycker att det är viktigare att utgå från vilken försvarsförmåga Sverige ska ha. Hultqvist vill därav inte gå in på hur mycket pengar försvaret behöver på sikt utan vill avvakta försvarsberedningens rapport i maj om hur försvaret bör utformas under 2021-2025. Något procentmål finns inte heller med i överenskommelsen mellan S, MP, C och L.

Login