Brasilien och USA fortsatt Sveriges största vapenkunder

Svensk vapenexport ökade med 18 procent förra året, jämfört med år 2022. De fyra länder som är största köparna av svenska vapen är USA, Brasilien, Pakistan och Storbritannien.

Det går utmärkt för svensk vapenindustri. Exporten ökade med 18 procent under år 2023 jämfört med året innan. Totalt exporterade Sverige krigsmateriel för drygt 18 miljarder kronor förra året. Det visar den årliga sammanställningen från Inspektionen för strategiska produkter.

– Det försämrade säkerhetspolitiska läget och den fortsatta upprustningen i världen gör att svensk försvarsindustri kan väntas få omfattande beställningar under lång tid framöver. Intresset för svensk krigsmateriel är stort, inte minst i Ukraina, säger ISP:s generaldirektör Carl Johan Wieslander i ett pressmeddelande.

USA, Brasilien, Pakistan och Storbritannien var de länder som storhandlade mest från den svenska vapenindustrin, från 1,5 till nästan 3,5 miljarder kronor. Förra året var de fyra största köparländerna Brasilien, USA, Tyskland och Indien.

Login