Cybersäkerhetscenter levererar inte – FRA ska styra upp

Nationellt cybersäkerhetscentrum uppnår inte förväntade resultat. Enligt ett förslag från försvarsdepartementet bör centret flyttas in under FRA:s vingar så snart som möjligt och chefen ska vara underställd FRA:s generaldirektör.

I samband med Folk och försvars rikskonferens i Sälen förra året meddelade Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar, att det skulle göras en översyn av Nationellt cybersäkerhetscentrum. Detta trots att verksamheten då hade knappt två år på nacken.

– Vi vill säkerställa att vi har ett offensivt och framåtlutat arbete på cyberområdet. Se till att vi har bra relationer med akademi, näringsliv och att de ingående myndigheterna samarbetar bra. Vi bedömer att vi vill göra en översyn för att tillförsäkra att centret fungerar, sade han då till Altinget och tillade att huvudmannaskapsfrågan var en del i den planerade översynen.

Nu är översynen gjord och bokstavsutredaren Per Bergling föreslår att organisationen kring Nationellt cybersäkerhetscentrum styrs upp. I stället för att centret är ett samarbete mellan FRA, Försvarsmakten, MSB och Säpo, samt ytterligare tre myndigheter som också är involverade, så ska det flyttas in under FRA:s vingar.

Login