Den västliga militärförmågan brister

KORTNYTT. Försvarets forskningsinstitut (FOI) har presenterat den nya rapporten Västlig militär förmåga som visar att det finns stora brister i den västliga militära förmågan.

FOI-rapporten analyserar hur det står till med västländernas försvars- och säkerhetspolitik, militära styrkor och förmåga. Rapporten visar att omställningen från västländernas tidigare internationella insatser till kollektivt försvar går för långsamt.

– Förbättringar tar tid att genomföra och är resurskrävande. Det handlar till exempel om införande av stora materielsystem, ökad rekrytering och större övningar. Vi menar att läget inte är särskilt bra på västsidan idag och det råder även osäkerhet om hur den västliga militära förmågan kommer att utvecklas, säger Krister Pallin, analytiker och projektledare för rapporten, i ett pressmeddelande från FOI.

I rapporten behandlas länderna runt Östersjön, Storbritannien och USA, vilka samtliga visade sig ha stort behov av att utveckla sina militära förmågor. Bland annat visar FOI:s rapport att de militära styrkorna har stora brister i förmågor som behövs för högintensiv strid, till exempel pansar, artilleri, luftvärn, logistik och telekrig.

Login