Det sa Magdalena Andersson om säkerhetsfrågorna

Det nordiska samarbetet vid kriser ska fördjupas, sanktionerna mot Belarus bör utökas och en ökad andel av biståndet ska gå till klimatarbetet. Det var några av de punkter som statsminister Magdalena Andersson lyfte i regeringsförklaringens avsnitt om utrikes- och säkerhetspolitiken.

På tisdagen var det dags för Magdalena Andersson att som nybliven statsminister läsa upp sin regeringsförklaring i riksdagen. Det var fyra områden inom den svenska utrikes- och säkerhetspolitiken hon särskilt betonade: Samarbetet i vår närhet, samarbete globalt, Sveriges säkerhetspolitiska linje samt att Sverige ska rustas för att möta geopolitiska, ekonomiska och teknologiska skiften. 

Utveckligen under pandemin med gränshinder mellan de nordiska länderna är bekymmersam, enligt statsminister Magdalena Andersson. Den fria rörligheten behöver återupprättas så snart som möjligt. Dessutom ska det nordiska samarbetet både fördjupas och breddas ”med särskild tyngdpunkt på gemensam hantering av kriser”, sade hon.

Magdalena Andersson talade därefter om den stora betydelsen av EU-samarbetet, men avslutade med att markera mot EU:s inblandning i svenska angelägenheter:

Login