Dom mot svensk massavlyssning ger större avtryck

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) tonar ner Europadomstolens kritik mot FRA-lagen. Men enligt Fredrik Bergman, Centrum för rättvisa, är det en dom som får konsekvenser för flera staters lagstiftning. ”Det som domstolen slår fast är att signalspaning kräver robusta rättssäkra garantier”, säger han.

Enligt försvarsminister Peter Hultqvist (S) har Europadomstolen "några invändningar" mot regelverket som styr svensk signalspaning, den så kallade FRA-lagen. Beskrivningen från Centrum för rättvisa, som har drivit den juridiska processen, lyder istället att domstolen slår fast att FRA-lagen kränker den personliga integriteten.

– Domstolen gick helt på den linje vi drev. Den har respekt för att stater behöver den här typen av verktyg som signalspaning är, med möjlighet att avlyssna i stor omfattning. Men det som domstolen slår fast är att signalspaning, hemlig massavlyssning, kräver robusta och rättssäkra garantier, säger Fredrik Bergman till Altinget.

Peter Hultqvist uppger i en skriftlig kommentar till TT att regeringen ska analysera domen och överväga konsekvenserna av den. För Fredrik Bergman är det tydligt var regeringen måste göra härnäst.

Login