Enkäten avslöjade inte något om problemen i Enköping

De uppmärksammade händelserna vid Ledningsregementet i Enköping gör att man kan fundera på vad Försvarsmaktens årliga enkät bland de värnpliktiga egentligen berättar? Men framför allt visar det som har hänt att de värnpliktiga behöver Pliktrådet.

Nej, Enköping sticker inte ut i den så kallade GU-enkäten. Det vill säga den enkät som Försvarsmakten årligen gör bland de värnpliktiga för att utvärdera grundutbildningen och vars resultat presenterades i september.

Det är ingenting påfallande i statistiken som varnar för att tillvaron på just Ledningsregementet i Enköping kommer innebära att nästan 500 värnpliktiga skickas hem några månader senare – på grund av problem med kränkningar. De händelser som DN har rapporterat om i veckan.

Visst, andelen värnpliktiga bland de svarande på Ledningsregementet som uppger att de utsatts för kränkningar är hög, till och med jättehög: 27 procent. Det vill säga mer än var fjärde person. Men det är inte en särskilt hög siffra jämfört med de övriga utbildningsorterna i enkäten. Däremot undrar man över hur de värnpliktiga i Falun (43 procent) och Revingehed (37 procent) har haft det under sin grundutbildning?

Login