EU:s utrikeschef bland kommissionärerna som hänger löst 

Efter valet 2024 kan flera kommissionärer förlora sina uppdrag sedan de politiska majoriteterna skiftat i deras hemländer. Josep Borell, ansvarig för utrikes- och säkerhetspolitiken, hör till dem som kan få det svårt att bli kvar. Men ännu sämre framtidsutsikter har svenska Ylva Johansson.

Tankesmedjan EU Matrix har gått igenom chanserna för de nuvarande EU-kommissionärerna att stanna kvar efter valet till Europaparlamentet våren 2024. Mer än hälften hamnar i kategorierna ”Svårt” eller ”Osannolikt”, i bedömningen om de kan/kommer sitta kvar.

I den sistnämnda kategorin finns Ylva Johansson. Anledningen är att den sittande regeringen brukar välja en kandidat från sitt regeringsunderlag. Historiskt har Sverige också gått på den linjen. Socialdemokraterna Anita Gradin, Margot Wallström och senast Ylva Johansson nominerades alla av socialdemokratiska regeringar. Medan alliansregeringen nominerade liberalen Cecilia Malmström.

Men Johansson är inte ensam om att vara i trubbel. Hennes kollegor Věra Jourová (Tjeckien), Paolo Gentiloni (Italien), Kadri Simson (Estland) och Virginijus Sinkevičius (Litauen) sitter alla i samma sits. De representerar oppositionspartier som enligt EU Matrix ”har svåra relationer med nuvarande regering” i deras respektive hemländer och bedöms osannolikt att de får stanna. {{factbox:4507:R}}

Login