Ex-generaldirektör är Årets vapenvärvning

Tidigare generaldirektören Christer Ahlström har utsetts till Årets vapenvärvning 2021 av Svenska freds- och skiljedomsföreningen. Utmärkelsen delas ut för första gången och går till den person som organisationen anser har gjort årets tydligaste övergång från politiken eller myndighetsvärlden till vapenindustrin.

I somras värvades Christer Ahlström av Saab för att arbeta med regelefterlevnadsfrågor inom bolagets juridiska avdelning. Ahlström var generaldirektör för Inspektionen för strategiska produkter åren 2013 till 2018. Därefter har han arbetat vid Utrikespolitiska institutet. Han har även varit ordförande för Exportkontrollrådet.

”Den tydliga övergången från vapenexportkontroll till vapenexport gör Christer Ahlström till ett självklart val för utmärkelsen Årets vapenvärvning 2021. Genom sin bakgrund på myndigheten ISP har Ahlström inte bara en unik kunskap om en beslutsprocess som täcks av omfattande sekretess utan även många värdefulla kontakter som är en stor tillgång för varje vapenföretag.” skriver Svenska freds- och skiljedomsföreningen i sin motivering.

– Den globala vapenindustrin lägger enorma resurser på att påverka politiska beslut och har redan mycket stor makt och påverkan. När inflytelserika personer inom myndighetssfären eller politiken går över till vapenindustrin har de med sig förtroende, makt, insyn och personliga kontakter. I en bransch omgärdad av korruption och sekretess utgör dessa täta band mellan vapenindustrin, myndigheter och politik ett stort demokratiskt problem, säger Linda Åkerström, ansvarig för nedrustningsfrågor vid organisationen, i ett pressmeddelande.

Login