Finsk utredning vill inte förbjuda ryskt ägande

Ett totalförbud mot ryskt ägande av fastigheter vore inte en effektiv säkerhetsåtgärd, enligt en utredning från det finska försvarsministeriet.

Att förbjuda ryskt ägande av fastigheter vore sannolikt inte en ändamålsenlig säkerhetspolitisk åtgärd. Den slutsatsen gör den förvaltningsövergripande utredning som tillsattes under hösten av det finska försvarsministeriet och som lämnade sin första delrapport strax före jul.

Den existerande lagstiftningen, med de skärpningar som började gälla vid årsskiftet, ger myndigheterna effektiva metoder att övervaka och skydda samhället mot eventuella hot som är kopplade till fastighetsägande. Det skriver utredningsgruppen i ett pressmeddelande. Sedan år 2020 har finska försvarsministeriet haft möjlighet att granska alla fastighetsköp av icke-medborgare.

Risken med ett totalförbud är att inte kunna ingripa effektivt vid fastighetsägande av bulvankaraktär, varnar utredningen och tillägger att de visumbegränsningar som trädde i kraft under hösten för ryska medborgare har minskat ryska fastighetsaffärer i Finland.

Login