Finskt försök med mixat soldatboende fortsätter

Finska försvarsmakten fortsätter – och utvidgar – försöket med gemensam inkvartering för män och kvinnor. Från och med början av nästa år kommer alla brigader utom flygvapnet att delta.

Det finska försöket att låta kvinnliga och manliga soldater dela inkvartering inleddes i början av år 2020, efter ett beslut från finska försvarsministeriet om en förordning som gjorde försöket möjligt. Nu meddelar försvarsmakten att försöket kommer att fortsätta till slutet av nästa år.

– Det är viktigt att fortsätta med försöket med gemensam inkvartering, eftersom vi vill få ytterligare observationer från alla försvarsgrenar och noggrant kartlägga utmaningarna med gemensamma stugor och verkningarna på tjänstgöringsmotivationen. Grunderna för försöket och de praktiska arrangemangen förblir desamma även i början av året, säger socialchef Hannu Maijanen vid Huvudstaben, i ett pressmeddelande.

Finska försvarsmakten konstaterar i pressmeddelandet att övriga nordiska länder har goda erfarenheter av könsmixad inkvartering. Det finska försöket anses så här långt ha varit positivt och lyckat och främjat jämlikheten.

Login