Förenade arabemiraten upp i topp för svensk vapenexport

Den svenska vapenexporten till Förenade arabemiraten har ökat från 85 miljoner kronor till 3,3 miljarder på två år. Det visar att skärpningen av reglerna för export av krigsmateriel inte har fungerat, enligt Liberalernas försvarspolitiska talesperson Allan Widman (L).

År 2020 var ännu ett gott år för den svenska vapenexporten. Den svenska vapenindustrin sålde vapen för 16,3 miljarder kronor, lika mycket som året innan, enligt den årliga sammanställningen från Inspektionen för strategiska produkter.

Ny etta på listan över exportländer är Förenade arabemiraten, ett icke-demokratiskt land som är militärt inblandat i Jemenkonflikten och som Sverige inte borde sälja så mycket som en mutter till, enligt flera riksdagspartier. Ändå har exportsumman stigit från 82 miljoner kronor år 2018 till 3,26 miljarder år 2020.

Allan Widman, försvarspolitisk talesperson för Liberalerna, säger till Altinget att exemplet Förenade arabemiraten visar att det behövs en uppföljning av de skärpningar av exportkontrollen som trädde i kraft år 2018. Ändringar som grundades på förslag från en parlamentariska Krigsmaterielexportöversynskommittén (Kex).

Login