Första uppdragen till nya försvarsmyndigheten

Myndigheten för psykologiskt försvar – som startar upp sin verksamhet i och med det nya årets början – har fått sina två första uppdrag från justitieminister Morgan Johansson (S).

Myndigheten för psykologiskt försvar har fått sitt första regleringsbrev från regeringen och justitieminister Morgan Johansson (S). I regleringsbrevet finns två specifika uppdrag till myndigheten som inte lyder under försvarsdepartementet, utan under justitiedepartementet.

Myndigheten ska ”stärka samhällets förmåga att identifiera, analysera och bemöta otillbörlig informationspåverkan riktad mot Sverige i samband med de allmänna valen 2022”. Här vill regeringen ha en delredovisning i juni och en slutredovisning på andra sidan valdagen, den 31 oktober.

Det andra uppdraget är kopplat till Sveriges ordförandeskap i EU första halvåret 2023. Även här ska myndigheten "stärka förmågan att identifiera, analysera och bemöta otillbörlig informationspåverkan" som är riktad mot Sveriges ordförandeskap. Regeringen vill ha en redovisning av vilka åtgärder som myndigheten har gjort senast den 26 november 2022.

Login