Försvaret ber återigen om ändringar i miljöbalken

Försvarsmakten ska skala upp, men hindras av långdragna miljötillståndsärenden kring användningen av övnings- och skjutfält. För tredje året begär myndigheten att regeringen ska göra ändringar i miljöbalken som kortar processerna.

Försvarsmakten ska växa, men hämmas i hög grad av långsamma processer kring nödvändiga miljötillstånd för ökad användning av övnings- och skjutfält samt flygplatser. Tillståndsprövningen är såväl tids- som arbetskrävande och en tillståndsprocess tar normalt mellan fem och tjugo år, skriver Försvarsmakten i sitt senaste budgetunderlag till regeringen.{{quote:9117:R}}

Det här är dock långt ifrån en nyupptäckt problematik för Försvarsmakten och det är tredje året i rad som myndigheten lyfter behovet av ändringar i miljöbalken med regeringen. Det Försvarsmakten vill ha är:

Förutom de två ändringarna kopplade till miljöbalken, som Försvarsmakten påpekat för regeringen tre år i rad, så hemställer myndigheten även om en ändring i miljöprövningsförordningen så sätt att försvarets lagring och hantering av drivmedel och andra kemiska produkter endast ska omfattas av anmälningsplikt.

Login