Försvarsmakten tvingas tjata på regeringen

Regeringen har utlovat lättnader i Miljöbalken för försvaret, men ännu har inget förslag synts till. Än en gång påminner nu Försvarsmakten om att behovet är lika brådskande som tidigare.

Regeringen ska underlätta för Försvarsmakten genom att införa lättnader i miljökraven. Det utlovade försvarsminister Pål Jonson (M) vid Folk och försvars rikskonferens i Sälen i början av januari. Men än så länge har inget förslag synts till och nu påminner Försvarsmakten än en gång om hur angeläget det är att de tillfälliga lättnaderna i Miljöbalken, under fem års tid, faktiskt kommer på plats.

”De behov som Försvarsmakten redovisat i de båda hemställan från juni respektive oktober 2022 kvarstår och det är därför av stor vikt att regeringen beslutar i enlighet med de föreslagna författningsändringarna.” skriver Försvarsmakten i sitt budgetunderlag som just lämnats till försvarsdepartementet inför nästa års budget.

Det är processerna för tillstånd och anmälningar när Försvarsmakten vill öka sin användning av skjutfält och flygplatser som sätter käppar i hjulet för myndighetens arbete med att skala upp landets försvar.

Login